tiistai 22. joulukuuta 2020

K.2. Opin polulle

Syksy on ollut suurien muutosten aikaa myös tämän "Koon" osalta. Suurin askel oli opintojen aloittaminen Kuopiossa. Alaksihan valitsin Kauppatieteet jo puolitoista vuotta sitten, mutta nyt vasta päästiin sorvin ääreen, johtuen valtiolle suoritetuista velvollisuuksista. Tähän asti koetun perusteella uskallan sanoa olevani omalla alallani. En varsinaisesti jännittänyt tätä missään vaiheessa, mutta syksyn myötä sain asiaan vielä vahvistuksen opintojen alettua.

Mitenkäs ne opinnot ovat sitten sujuneet?
Ikävä puskea sama sana jokaiseen asian yhteyteen, mutta koronan vaikutusta ei voi olla huomaamatta tässäkään asiassa. Lähes 99% opetuksestamme on tapahtunut etänä, eli tietokoneen välityksellä kotisohvalta. Tästä johtuen tietty yhteisöllisyys on hieman kärsinyt ja uusien suhteiden muodostaminen on jäänyt yksilöiden vastuulle. 

Palatakseni alku syksyyn, homma polkaistiin käyntiin Fuksiviikoilla, jotka tunnetusti olivat melko kosteat, olosuhteista huolimatta. Tämä oli aikaa, jolloin tapasi lähes kaikki vuosikurssilaisemme ja vietimme paljon aikaa porukalla. Kahdelle viikolle ohjelmaa oli tarjolla enemmän kuin maksa kestäisi ja aktiviteettejä oli jos jonkinmoisia. Tästä iso kiitos meidän tuutoreille, jotka järjestivät koko kattauksen rajoitusten puitteissa ja aikaansaivat unohtumattoman syksyn. Erityismaininta vielä tyttöystävällä, joka kahden viikonkin jälkeen antoi edelleen nukkua sisällä.


Tulevan ekonomin rennommat



Intensiiviset fuksiviikot tulivat päätyyn ja oli aika siirtyä virallisten opintojen pariin. Homma lähti käyntiin erilaisten peruste-kurssien muodossa. Minun syksyyni kuului mm. Taloustiedon-, Talousmatematiikan-, Laskentatoimen-, Johtamisen-, sekä Business Englannin perusteet-kursseja. Lisäksi poimin syksyn mittaan muutamia sijoittamiseen ja yrittäjyyteen liittyviä lyhyempiä kursseja. Yhteensä opintopisteitä kertyi 35 kappaletta. Tämä on sellainen tahti, että hommat etenee vahvasti aikataulussaan, mutta työn määrä tällä alalla ei kasva liian suureksi. Syksyn mittaan huomasi, että opintopistekin on melko suhteellinen käsite. Tämä näkyy aineen sisällä, mutta myös eri alojen välillä.

Kuten aiemmin mainitsin, opinnot olivat yksittäisiä oppitunteja lukuun ottamatta kokonaan etänä. Eihän tällaista alkuvuotta kenellekään toivoisi, mutta oli siinä omat puolensakin. Tämä näkyi parhaiten lisääntyneenä kiipeilyaikana ja vaivattomuutena oppituntien välillä siirryttäessä, kun yksi klikkaus riitti. Tilanteeseen sopeutuminen sujui omalta osaltani melko kivuttomasti, koska elämä oli muilta osin hyvin pulkassa. Sosiaalisia suhteita onnistuttiin ylläpitämään opetuksen ulkopuolella. Toisinaan tämä tapahtui porukalla opintojenkin äärellä, mutta useammin kuitenkin lenkkeilyn yms. aktiviteettien parissa. Eniten tilanteessani kärsi työergonomia, joka toisinaan muisti minua pienillä annoksilla selkäkipua ja päänsärkyä. 

Toisinaan tekoälyä oli käytössä älyttömän paljon

Syksy kului ja opinnot kulki melko sulavasti muutamia hankaluuksia lukuun ottamatta. Totuus toki selviäisi vasta tenttien jälkeen, mutta koko matkan ajan fiilis oli luottavainen. Työläimmäksi aineeksi itselle muodostui laskentatoimi, jossa huolimattomuuttani putosin laivasta jo ensi metreillä. Siinä sitten räpiköitiin puoli kurssia peräaalloissa, kunnes kaverin avustuksella pääsin taas pinnalle. Tämän kurssin tentti meni osaamiseeni nähden aivan liian hyvin ja lopputulos näytti 52/60, vaikka osaamiseni tuskin noin korkealla onkaan. Tästä kiitän monivalintojen liiallista selkeyttä, joka mahdollisti päättelyn merkittävänä keinona.

Kokonaisuutena tenttiviikko oli odotettua helpompi itselleni. Verrattuna lukioaikoihini tämä tuntui suorastaan rennolta. Syy tähän toki lienee kursseilla käytetyn effortin kasvu nyt yliopistossa, kun taas lukiossa asiat opittiin usein vasta viimeisenä iltana. Tenttiviikolta jäi käteen runsas määrä viitosia ja luottavainen mieli. Erityistä iloa antoi Enkusta tullut 5:nen, joka oli puhtaasti viime talvisen ulkomailla asustelun hedelmää. Lukiosta lähdin nimittäin melko heikoilla pohjilla, kun kirjoituksistakin napsahti alkupään aakkonen. Vahva suositus siis tällaisille "soolo-reissuille", kunhan päästään aikaan, jolloin se on taas mahdollista.

Merkittävä asia, joka tapahtui vielä ennen joululoman aloittamista oli pääaineen alustava valinta. Vaihtoehtoja Kuopiossa on kaksi: "Johtaminen & Markkinointi" (JOMA), sekä "Laskentatoimi & Rahoitus" (LARA). Itse olin jo ennen opintoja ensimmäisenä mainitun kannalla, eikä syksy aiheuttanut muutoksia suunnitelmiini. Siispä suuntasin JOMAan. Rahoitus toki kiinnostaa sijoittamisen merkeissä, mutta sen pariin pääsen yhden sivuaineen merkeissä, joka tulee olemaan LARA. Aiempi termistö saattaa kuulostaa hieman yliopisto-jargonialta, mutta ainakin yritin parhaani selkeydessä.

Opintojen osalta syksyni oli onnistunut ja siitä oli kiva jatkaa Joululomille. Opintoihin palaillaan taas tekstien merkeissä, kunhan aikaa ja aihetta riittää, mutta tässä olkoon tilinpäätös tältä vuodelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti