perjantai 13. maaliskuuta 2020

K2. Coronan monta puolta 1/2

Viime viikkoina maailmaa on ravistellut kiivaasti leviävä virus. Tämä COVID-19 nimeä kantava tauti on saanut valtavat mittasuhteet joka rintamalla, eikä sen vaikutuksia voi monessakaan paikkaa olla huomaamatta. Asiasta keskustellaan joka yhteisössä ja kaikilla tuntuu olevan jonkinlainen visio sen vaarallisuudesta. Oman näkemykseni, jonka perustan haastattelemieni asiantuntijoiden mielipiteisiin on, että kyse on perus influenssan kaltainen tauti, joka on hieman herkempi leviämään. Perusterveellä nuorella ihmisellä kyse ei ole vaarallisesta taudista, joten turhaan panikointiin ei ole asiaa. Mutta taudin herkän leviämisen johdosta siihen tulee suhtautua vakavasti, koska vanhempi väestö ei ole turvassa mikäli se osuu kohdalle ja potilas jää ilman hoitoa. Yleinen joukkohysteria on osittain median lietsoma ja erittäin ei toivottu reaktio tässä tilanteessa. Ihmiset ryntäilee tyhjentämään kauppoja ja tunnelma on kuin maailmanlopun elokuvissa.

Itse olen tällä hetkellä paikassa, jossa Corona ei käytännössä näy arjessa mitenkään muuten, kuin keskusteluissa. Teneriffalla havaitut tapaukset ovat melko pienissä määrissä ja suurin osa niistä on turismipesäkkeissä etelärannalla. Oma tukikohtani sijaitsee pienessä Aricon kylässä, kaukana kaupungin vilskeestä. Olen erittäin hyvällä paikalla, myös sen suhteen, että saan suoraa tietoa noin kymmenestä eri Euroopan maasta ja Coronan etenemisestä, sillä asustelen monikansallisessa porukassa. Kiipeilyn lomassa ja illallispöydässä vaihtelemme kuulumiset kunkin maan kesken. Eräs kaveri Italiasta päätti viikko takaperin jäädä tänne, koska Corona oli kasvanut kotimaassaan niin suureen mittaan, että paikallinen kiipeilysalikin oli suljettu. Niinpä hänen ennestään jo 2kk kestänyt matka venyi toistaiseksi määrittelemättömään mittaan, mutta Luigi on tyytyväinen, eikä pieni pidennys kiipeilylomaan ainakaan negatiivinen juttu ole. Hänen kauttaan olen kuullut alusta alkaen kehityksestä Italiassa ja siitä, kuinka yhteiskunta on päivä päivältä enemmän sekaisin. Julkiset paikat ovat hiljentyneet, Rooman täydet torit tyhjentyneet ja valtio on asettanut rajoituksia ravintoloiden aukiololle. Koko valtiota ollaan sulkemassa ja ihmiset pyritän saamaan pysymään kodeissaan. Valtion lisäksi muutamat suuret yhtiöt ovat lähteneet avustamaan tässä hommassa ja kenties hauskin asia onkin, että eräs suuressa suosiossa oleva pornosivusto antoi ilmaiseksi Premium-jäsenyydet kaikille Italian kansalaisille, lievittämään Coronasta johtuvia kokoontumisrajoituksia. Myös eräät teleyhtiöt ovat tarjonneet ilmaisia yhteyksiä.

Kaikki tiedot, joita eri maista tulee eivät ole yhtä hauskoja, eräs hyvin raskaasti Coronan ottava maa on Tanska, joka saamani tiedon mukaan tulee sulkemaan armeijan avustuksella rajansa ja pyrkii siten rajoittamaan ei pakollisen liikkumisen nollaan. Tässäkin kolikossa oli toki 2 puolta, koska rajojen sulkeminen ennen kaverini lentoa tarkoitti, että saamme pitää myös yhden tanskalaisen täällä pidempään.

Kokonaisuudessaan Corona on kohdellut meitä täällä olijoita liiankin hyvin ja olemme löytäneet siitä alueellisesti jopa enemmän hyviä kuin huonoja puolia. Eräs mainitsemisen arvoinen asia on vähentyneen matkustamisen aiheuttama autovuokrien aleneminen, jonka seurauksena vaihdoimme nykyisen auton uuteen ja nyt hinta on 4 euroa päivältä, ei paha. Myös muutama muu pidennetty lomamatka on saanut kimmokkeen Coronasta. Eräs rakkaustarinakin sai jatkoa, kun treffeille tullut saksalaisnainen sai kotimaan tilanteesta johtuen jäädä etätöihin, joten päätti hän jäädä tänne pitämään lomaa ja nauttimaan yhteisestä ajasta kohtaamansa miehen kanssa.

Mutta elämä jatkuu, pysytään rauhallisina ja annetaan asiantuntijoiden tehdä rauhassa ratkaisunsa, meidän tehtävä on tehdä siitä mahdollisimman helppoa, ei hysterisoida.

Jatkuu...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti