sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

K2. Coronan monta puolta 2/2

Coronan luoma hysteeria on vaikuttanut merkittävästi myös maailmantalouteen. Töiden seisahtaminen tietyissä maissa ja tuotannon väheneminen ovat aiheuttaneet valtavan romahduksen pörssissä. Elämme taloudellisesti erittäin epävakaita aikoja ja tällä hetkellä on mahdoton sanoa mitä lähitulevaisuus tuo tullessaan, mutta se ei estä spekuloimasta. Piensijoittajana ja taloustieteenystävänä näen tilanteen myös erittäin mielenkiintoisena, sillä tällainen "musta joutsen", jonka tuloa kukaan ei nähnyt on joskus ponnahduslauta suurempien asioiden purkautumiselle.

Tässä tilanteessa kyse on talousmaailman epävakauden paljastumisesta, joka vain odotti isompaa tekijää räjähtääkseen. Viime vuosien aikana esimerkiksi Brexit-keskustelu on lisännyt taloudellisia jännitteitä Euroopan sisällä. Lisäksi viime vuosina alkanut kauppasodan esiaskel tullimaksujen korotuksin Kiinan ja Usa:n välillä on kasvattanut epävakautta. Tämä nokittelu heijastui laajalti ympäri maailmaa ja näkyi pieninä kurssiheiluntoina, etenkin Kiinassa ja samalla yritysten varovaisuuden lisääntymisenä. Yksikään näistä tekijöistä ei ollut riittävän suuri romahduttamaan pitkään jatkuneen nousun seurauksena korkealla olevia osakkeita, mutta yleinen epävarmuus oli kasvussa kaikkialla.

Osakkeiden arvostus 2008-vuoden finanssikriisin jälkeen on ollut ollut kokonaisuutena maailmassa nousujohteinen, eikä matkalle ole mahtunut maailmaa järisyttäviä kuplia, jotka olisivat romahduttaneet markkinoita. Hintakehitys on ollut jatkuvaa ja osakkeet ovat nousseet yli matemaattisen arvonsa. Tämän seurauksesta oli vain ajankysymys milloin markkinat romahtavat ja nyt sille on annettu lähtölaukaus Coronan toimesta.

Viimeiset kaksi viikkoa ovat saanet kaikkien sijoittajien kämmenet hikoamaan ja pohtimaan miten maailman käy. Viime viikolla lähes poikkeuksetta kaikkien yhtiöiden kurssit sulivat prosenteista useisiin kymmeniin prosentteihin. Paniikki osakemarkkinoilla oli alkanut ja se vahvisti alamäen kulmaa. Pahinta syöksyä kesti pari päivää putkeen, jonka jälkeen suuremmat tahot alkoivat reagoida markkinoiden kulkuun, mutta paljon vahinkoa oli jo syntynyt. EKP ilmoitti lähtevänsä lainoittamaan pankkien välityksellä pk-yrityksiä estääkseen niiden kaatumista hetkellisten tappioiden aikana. Tämä ratkaisu on kauas katseinen ja hyvä pitkällä aikavälillä, mutta sen vaikutukset eivät varsinaisesti tule näkyviin samana päivänä päätöksestä. Sen sijaan talousmahti Usa päätti hieman aiemmin sulkea rajansa, joka käytännössä tarkoittaa samalla meren yli käytävän kaupan osittaista hiipumista. Tämä ratkaisu oli erittäin epämieluisa EU:lle ja siitä hieman närkästyttiinkin, sillä Trump teki päätöksen neuvottelematta EU-johtajien kanssa. Päätöstä seurasi merkittävät sisäpoliittiset toimet, jotka rahoitetaan alustavasti poikkeustila-ajan budjetilla (45mrd.euroa). Tämä liike antoi toivoa Usa:n markkinoille ja perjantaista tuli kriisin jälkeen ensimmäinen nousupäivä pörssissä. Usa:n korjausliike näkyi haaleasti myös Helsingin pörssissä ja perjantaina osa osakkeista päätyikin nousuun, vaikka kokonaisuudessa indeksi jäi negatiiviseksi.

Tällä hetkellä näyttää, että maailmassa on tasan kaksi alaa, joilla menee hyvin; Vessapaperi- ja käsidesiteollisuus. Tai ainakin nämä hyllyt kaupassa loistavat tyhjyydellään. Viruksen vaikutus osuu lähes kaikkiin aloihin suorana tai välillisenä ja tästä johtuen hyviä arvonsäilyttäjiä tässä romahduksessa ei juurikaan ollut. Tällaisen romahduksen jälkeen alkaa helposti miettiä, että nyt on oikea aika ostaa, sillä kaikki tulee nousemaan. Tämä yleisellä tasolla pitää usein paikkansa, mikäli katsotaan laajasti kokonaisuutta, mutta yksittäisten osakkeiden kohdalla totuus voi olla ihan toinen. "Kuplan" aikaan saavutettua korkeinta noteerausta ei välttämättä tulla koskaan enää saavuttamaan. Suuressa mittakaavassa osakkeet seuraavat talouden kasvua ja kasvun toteutuessa kurssit nousevat, mutta mikäli sijoitat pienemmillä summilla, etkä siten kykenee aukottomaan hajauttamiseen ovat riskit edelleen suuria.

Osakemarkkinoiden tulevaisuus on pitkälti Coronan saneltavissa seuraavien päivien ja viikkojen aikana, mutta sitäkin suuremmassa roolissa ovat valtiot jotka ohjailevat toimia sen torjumiseksi ja etenkin toimet, joilla montun jälkeen lähdetään rakentamaan taloutta uuteen nousuun. Monet yritykset tulevat olemaan tiukoilla tilanteen jäljiltä ja niiden kohtalo ei ole pelkästään itsestä riippuva, vaan apua tullaan tarvitsemaan. Yritykset koosta riippumatta tulevat olemaan tiukoilla ja toiset toipuvat aiheutuneista vahingoista nopeammin kuin toiset. Tällä hetkellä merkittävimpänä uutena tekijänä sijoittamisen maailmassa pidän juuri kyseistä "toipumiskykyä". Toipumista edesauttaa, mikäli alalle ei aiheudu pitkäaikaisia tappioita Coronasta ja etenkin jos yritys kykenee olemaan merkittävässä roolissa talouden jälleenrakentamisessa. Lisäksi alueiden merkitys korostuu, sillä taudin vaikutukset tulevat varmuudella olemaan epätasaiset ja osa maista kärsii enemmän kuin toiset. Tästä syystä painottaminen nopeasti elpyviin alueisiin on avainasemassa.

Yleisen ideologiani mukaan kannustan kaikkia sijoituspuuhiin, mutta loppuun haluan vielä sanoa, että näinä aikoina maailmassa ei ole niitä kuuluisia "Varmoja" -osakkeita. Olkaa siis tarkkoina mitä teette, mutta pidetään raha liikkeellä, se on paras keino toipua taloudellisesta romahduksesta ja välttää lama.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti