perjantai 20. maaliskuuta 2020

Poika kotiin


Kipeä päätös reissun keskeyttämiseksi on nyt tehty. Tilanne vaatii kotiin paluuta, sillä täällä vallitseva ulkonaliikkumiskielto estää matkani keskeisimmän tarkoituksen, eli kiipeilyn. Lisäksi uskon Coronan vastaisten toimien jatkuvan vielä selkeästi kahta viikkoa pidempään, joten vietän sen ajan mieluummin koti Suomessa. Lisäksi uhka lentoliikenteen mittavasta sulkemisesta on jo nyt ilmassa, joten paluu kotiin saattaisi venyä pitkälle kesään asti. Päätös ei ollut helppo ja tottahan se harmittaa kesken kaiken palata, kun jäi vielä paljon koettavaa, mutta samalla se tarkoittaa, että tälle saarelle tulen palaamaan vielä myöhemmin kiipeilyn merkeissä.

Aloitin oitis ulkonaliikkumiskiellon astuttua voimaan pohtimaan vaihtoehtojani. Ilokseni en tosiaankaan ollut ainoa, joka oli samojen valintojen äärellä ja kohtaamassa samat ongelmat kanssani. Istuin koneelleni ja laitoin liput hakuun. Näky oli suorastaan järkyttävä, sillä suorat lennot puuttuivat ja lentoajat huitelivat 25-40 tunnin välillä. Hinnatkaan eivät juuri silmää miellyttäneet, sillä halvimmat liput olivat 400-euron paikkeilla. Tässä vaiheessa tiesin, että tällaisella diilillä en suomeen ilman akuuttia hätää lähtisi. Jatkoin lippujen selailua seuraavat päivät ja tilanne tuntui elävän melko paljon, sillä kourallinen suoria lentoja ilmestyi listoille eri yhtiöiltä. Hinnat olivat silti edelleen jotain sietämätöntä. Sitten koitti päivä, jolloin Suomen ulkoministerin toimesta tuli yleinen kehotus palata kotimaahan. Aloin miettiä, josko voisin jotenkin saada käytettyä tätä lausuntoa hyväksi ja saada paluumatkan vakuutusyhtiöltäni edes osaksi. Pari tuntia ja pari puhelua myöhemmin tiesin sen verran enemmän, että en tulisi saamaan tähän apuja vakuutusyhtiöltä. Tämä oli osittain arvattavissa, sillä tanskalainen kaverini oli juuri viikko sitten ollut samassa tilanteessa, sillä erotuksella, että parin päivän odottelun jälkeen kehotus muuttui käskyksi, jonka jälkeen hän sai lipun vakuutuksen piikkiin.

Suomen lakia hieman tuntien uskallan veikata, että meillä ei ihan hetkeen olla tällaista käskyä asettamassa, joten matka tulee menemään omaan piikkiin. Siispä jatkoin etsimistä. Meni päivä ja Norwegian julkaisi kattavan listan lisää lentoja pohjoismaihin. Liput tälle viikolle olivat huimissa hinnoissa, sillä halvin maksoi 650e ja kalliimmat 850e. Katsoin hieman eteenpäin ja uudet lennot eivät olleet pelkästään samalle viikolle, vaan seuraavalle viikollekin oli tullut lisää. 28.päivä löytyi vielä 2x3 paikkaa vapaana sopuhintaisille lennoille. Kiirehdin äkkiä varaamaan omaani. Tämän viiden minuutin aikana toinen samanhintaisista lennoista oli noussut jo 20:llä eurolla ja paikkoja siihen oli enää yksi. Siispä valitsin toisen ja toivoin ehtiväni varaamaan sen näppäilin nopsaa tietoni ja sain vahvistettua varauksen, olo oli helpottunut. Palasin varausnäkymään ja varaamani koneen kaikki kolme vapaata paikkaa oli mennyt. Onnekseni yksi minulle 136-euron hintaan, ei paha suorasta lennosta.

Palasin vielä puhtaasta mielenkiinnosta katsomaan sivustoja 2 tuntia myöhemmin ja ilmeisemmin koneeseeni oli tullut yksi peruutuspaikka vapaaksi, mutta hintaa oli tällä kertaa jo yli 250-euroa. Lippu hinnat elävät uskomatonta tahtia, kun lentoyhtiöt yrittävät paikkailla jo ennakkoon tulevia jättitappioita. Kyse on varsin epäeettisestä toiminnasta, sillä etenkin vanhat ihmiset ovat valmiita maksamaa mittavia summia päästäkseen oman sairaanhoidon piiriin näinä aikoina ja ostavat siten lippuja hinnasta riippumatta. Kaikilla meillä on syymme palata ja siksi lippukauppa käykin erittäin kuumana. Rehellisesti sanoen, en kyllä olisi lipusta paljon yli kahtasataa suostunut pulittamaan, vaan olisi matka saanut jatkua täällä karanteenissa.

Lippu löytyy ja päiväkin on tiedossa, mutta lentoliikennettä seuranneena todennäköisyydet kotiin pääsylle ajallaan ovat erittäin pienet. Valtaosa tämän hetken lennoista on joko peruutettuina tai myöhässä. Tästä johtuen katselinkin ainoastaan suoria lentoja, sillä päätyminen saksalaiselle lentokentälle toivomaan parasta ei houkutellut. Nyt vain elellään viikko eteenpäin ja katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan suunnitelmieni tielle sinä aikana. Kotona odottaa sitten seuraava "seikkailu" karanteenin muodossa, saa nähdä missä se lusitaan. Hyviä vaihtoehtoja kuitenkin on monia,  kuten mökille pilkkien ja saunoen, sillä onhan noitakin asioita kerinnyt ulkomaan kuukausien aikana ikävöidä. Tai sitten suosin hieman seikkailuhenkisempää ja jatkan samalla setupilla Etelä-Suomen metsiin telttailemaan ja koitan löytää kuivaa kiveä kiivettäväksi, aika näyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti